Conferința este una dintre activitățile prevăzute de proiectul cu finanțare europeană Este dreptul tău să ştii – proiect de promovare a sănătăţii pentru femei, având ca parteneri Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Romanian Harm Reduction Network, Institutul de Boli Infecțioase “Prof. dr. Matei Balș” și TAMPEP International Foundation.
ARAS este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, apolitica si umanitara care are misiunea de a preveni infectia HIV si prevenirea raspandirii maladiei SIDA in randul populatiei; umanizarea bolii, promovarea tolerantei si a non-discriminarii fata de persoanele infectate cu HIV sau vulnerabile fata de infectia HIV; sprijin moral si material pentru persoanele infectate cu HIV (http://www.arasnet.ro/) / 0800-800-003 SIDA HELPLINE.
Pe parcursul acestor zile, am ascultat povesti impresionante, am participat la discutii contradictorii si am acumulat o serie intreaga de informatii. Cu certitudine, pentru multi dintre noi este plictisitor sa ascultam povestile altora de viata, necazurile si sa facem ceva ca sa ii putem ajuta. Sper ca prin aceasta postare sa informez cat mai multe persoane atat de sex feminin cat si masculin despre ceea ce inseamna cu adevarat HIV/SIDA.
In Romania, potrivit Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea infectiei HIV / SIDA in Romania - IBI "Prof.Dr.M.Bals", s-au inregistrat in perioada 1985 - 2008 peste 15.000 de cazuri cu HIV / SIDA. Au fost peste 5.000 de decese, iar aproximativ 600 de pacienti sunt pierduti din evidentele medicilor.
Ca o medie a varstei 54% dintre persoanele infectate au varsta de 15-19 ani, 42.8% au peste 20, 2,95% au intre 1-14 ani si 0,3% sub un an.
Ce sunt HIV si SIDA?
HIV (VIRUSUL IMUNODEFICIENTEI UMANE) este un virus care distruge sistemul imunitar. Virusurile infectează celulele organismelor vii şi se replică (face copii proprii) în aceste celule. Un virus poate prejudicia celula în care se replică, ceea ce este unul din factorii care determină îmbolnăvirea organismul infectat.
SIDA (SINDROMUL IMUNODEFICIENŢEI DOBÂNDITE) este ultima fază a infecţiei cu HIV când sistemul imunitar este foarte afectat de virus, iar organismul nu mai poate face faţă infecţiilor.
Stiati ca exista diferente intre femei si barbati in cazul infectiei cu HIV?
Diferenta dintre barbati si femei este ca femeile infectate cu HIV au adesea probleme suplimentare, cum ar fi repetate infectii vaginale, mai ales ca sistemul imunitar devine mai slab. Mai multe infectii grave, cum ar fi boala inflamatorie pelvina – infectia organelor interne de reproducere a femeii, pot fi mai greu de tratat, deoarece organismul nu poate ajuta in lupta impotriva infectiiilor. Boli ale colului uterin, cum ar fi precancer (displazie) si cancerul, progreseazal mai rapid. Ele vor fi mai greu de tratat in cazul în care o femeie are HIV.
Si ca sa vorbim de protectie, ce masuri de precautie pot fi luate pentru a evita infectarea cu HIV in timpul actului sexual?
PREZERVATIVUL PREZERVATIVUL PREZERVATIVUL PREZERVATIVUL PREZERVATIVUL PREZERVATIVUL PREZERVATIVUL PREZERVATIVUL PREZERVATIVUL PREZERVATIVUL PREZERVATIVUL PREZERVATIVUL X 100000000000 DE ORI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nu, nu sunt absurda dar folosirea unui prezervativ care este utilizat in mod corespunzator ajuta la prevenirea infectiei cu HIV. De asemene, prezervativul ajuta la protejarea femeii de alte boli cu transmitere sexuala, cum ar fi herpesul, gonoreea, veruci genitale(negi genitali) si sifilis.
Oare ce trebuie sa facem si sa avem pe constiinta?
ANALIZE ANALIZE ANALIZE ANALIZE ANALIZE ANALIZE ANALIZE ANALIZE MEDICALE...
Odata ce ti-ai inceput viata sexuala, atat femeia cat si barbatul trebuie sa contacteze medicul. Frumos, incet, cu pasi marunti spre cabinetul doctorului la testele clinice. Este normal si vital sa facem un set de analize in ceea ce priveste sanatatea noastra. Nu putem sa privim sanatatea ca pe o joaca. Sanatatea noastra este cea mai de pret. Si totusi, nu este o gluma!
Este recomandat pentru o domnisoara care se respecta, sa faca cel putin la 6 luni analizele ginecologice si analizele de sange.
Acestea analize ginecologice sunt (le luam pe rand ca la gradinita pentru ca asa ne educam) :
1. Analiza secretiei vaginale
2. Testul Babeş-Papanicolaou
3. Ecografia transvaginala
4. Examinarea sânilor: palpare şi ecografie mamară
5. Colposcopia (metodă de examinare a colului uterin care se efectuează cu ajutorul unui microscop special, numit colposcop)
6. ANALIZE SANGE
Desi, barbatii sunt mai reticenti in legatura cu efectuarea analizelor medicale obligatorii si datoria lor este sa se respecte. Se pare ca intre 20 si 30 de ani, viata barbatilor inregistreaza schimbari majore, iar dupa varsta de 30 de ani problemele medicale devin mult mai serioase decat pana in acel moment.
1. Testele pentru BTS, inclusiv HIV
2. Test chlamydia
3. Aparatul genital. Controlul testiculelor etc.
Inchei aceasta postare prin a spune ca ma irita falsitatea si oamenii lipsiti de educatie sexuala sau informatie. Imi place sa particip la astfel de campanii, pentru ca mentalitatea oamenilor privind problematica HIV/SIDA sa se schimbe. Din pacate prejudecati vor fi mereu. Pentru ca asa sunt oamenii...
Eu sunt o sociabila, abordez oamenii pentru ca imi place sa descopar, sa cunosc, sa stiu. Important e sa faci lucrurile care iti plac, te fac sa te simti bine, sa avem grija si de noi si de ceilalti, sa profitam de prietenia lor.
PS: Fara discriminari in privinta saracilor, homosexualilor, femeilor vulnerabile, oamenilor bolnavi etc.(Despre femeile vulnerabile, agresate, dependente de droguri, intr-o alta postare)
http://www.youtube.com/watch?v=MvD4Xse1I3A